Международный продовольственный режим

Александр Вадимович Малов – аспирант кафедры сравнительной политологии Факультета политологии МГУ им. М.В. Ломоносова. Россия, 119991, г. Москва, ГСП-1, Ломоносовский проспект, д. 27, корп. 4. E-mail: malov.pvo@gmail.com.
 
Вся статья: 

DOI 10.24833/2071-8160-2018-1-58-127-147 (Читать статью в PDF)

В обзорной статье раскрыто содержание малоизвестного в российской академической литературе понятия «food regime». На основании ретроспективного анализа автор проследил и кодифицировал смысловую динамику терминологической единицы от её первозданных трактовок до современных формулировок. С помощью исторического и компаративного методов были реабилитированы академические заслуги Д. Пухала и Р. Хопкинса, использовавших концепцию food regime ещё за несколько лет до её общепризнанного генезиса и официального научного дебюта. Методом восхождения от абстрактного к конкретному автор воспользовался для демонстрирования классификации продовольственных режимов, составленной по принципу геополитических интересов в сфере мирового производства, потребления и дистрибуции продуктов питания. В хронологическом порядке были описаны характерные черты исторически сложившихся продовольственных режимов, а также идентифицированы современные тенденции, обладающие реформистским потенциалом. В частности, было установлено, что альтернативная устоявшемуся corporate food regime идея «продовольственного суверенитета» является предметом для острых академических споров. С помощью метода обработки и анализа вторичных данных была проанализирована дискуссия между Ф. Макмайклом и А. Бернштейном, посвящённая «крестьянскому вопросу» — мобилизационному фрейму стратегии food sovereignty. Благодаря критическому анализу автор приходит к выводу, что следование принципам продовольственного суверенитета является необходимым для успешного предотвращения катастрофических перспектив, связанных с деградацией экосистем, ускоренной эрозией почв, сокращением биоразнообразия и корпоративной автократией. Автор убеждён, что идея food sovereignty способна отвратить энергичную либерализацию природы, интенсивную приватизацию жизни и стремительную монетизацию безусловных рефлексов человека.

Ключевые слова: продовольственный режим, продовольственный суверенитет, продовольственная безопасность, революция супермаркетов, глобализация, корпорации, контрдвижение.

Список литературы
1. Малов А.В. Продовольственный суверенитет: политическая концепция, общественное движение и контр-гегемонистский дискурс XXI века // Государственное управление. Электронный вестник. 2017. № 65. С. 221246. URL: http://e-journal.spa.msu.ru/vestnik/ item/65_2017malov.htm (дата обращения: 20.10.2017).
2. Aglietta. M. A Theory of Capitalist Regulation: The US Experience. London: New Left Books, 1979. 448 p.
3. Altieri M.A. Agroecology, small farms, and food sovereignty // Monthly Review-an Independent Socialist Magazine. 2009. Vol. 61. No. 3. Pp. 102113.
4. Araghi F. Food regimes and the production of value: Some methodological issues // Journal of Peasant Studies. 2003. Vol. 30. No. 2, Pp. 41-70. DOI: 10.1080/03066150412331311129
5. Bernstein H. Food sovereignty via the ‘peasant way’: a skeptical view // The Journal of Peasant Studies. 2014. Vol. 41. No. 6, Pp. 1031-1063. DOI: 10.1080/03066150.2013.852082
6. Bernstein H. Agrarian political economy and modern world capitalism: the contributions of food regime analysis // Journal of Peasant Studies 2016. Vol. 43. No. 3. Pp. 611-647. DOI: 10.1080/03066150.2015.1101456
7. Brendelberger H. Growth of juvenile bithynia tentaculata (prosobranchia, bithyniidae) under different food regimes: A long-term laboratory study // Journal of Molluscan Studies. 1995. Vol. 61. No. 1. Pp. 89-95. DOI: 10.1093/ mollus/61.1.89
8. Butcel F.H, Goodman D. Class, State, Technology and International Food Regimes: An introduction to recent trends in the sociology and political economy of agriculture // Sociologia Ruralis. 1989. Vol. 29. No. 2. Pp. 8692. DOI: 10.1111/j.1467-9523.1989.tb00359.x
9. Campbell H. Breaking new ground in food regime theory: Corporate environmentalism, ecological feedbacks and the ‘food from somewhere’ regime? // Agriculture and Human Values. 2009. Vol. 26. No. 4. Pp. 309-319. DOI: 10.1007/s10460-009-9215-8
10. Campbell H., Dixon J. Introduction to the special symposium: Reflecting on twenty years of the food regimes approach in agri-food studies // Agriculture and Human Values. 2009. Vol. 26. No. 4. Pp. 261-265. DOI: 10.1007/s10460-0099224-7
11. De Souza J.O.L., De Oliveira P.H. Os regimes alimentares mundiais e a produção agrícola brasileira, os dados do censo agropecuário de 1920 a 2006 // Espaco Plural. 2016. Vol. 17. No. 35. Pp. 187-211.
12. Dixon J. From the imperial to the empty calorie: How nutrition relations underpin food regime transitions // Agriculture and Human Values. 2009. Vol. 26. No. 4. Pp. 321-333. DOI: 10.1007/ s10460-009-9217-6
13. FAO. The future of food and agriculture: Trends and challenges. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations, 2017. 163 p.
14. Farina F. Japan in the international food regimes: Understanding japanese food selfsufficiency decline // Feeding japan: The cultural and political issues of dependency and risk. Ed. by Niehaus A., Walravens T. London: Palgrave Macmillan, Cham. 2017. Pp. 363-384. DOI: 10.1007/978-3-319-50553-4_14
15. Fernández-Reiriz M.J., Labarta U., Navarro J.M., Velasco A. Enzymatic digestive activity in Mytilus chilensis (Hupé 1854) in response to food regimes and past feeding history // Journal of Comparative Physiology B. Biochemical, Systemic, and Environmental Physiology. 2001. Vol. 171. No. 6. Pp. 449-456. DOI: 10.1007/ s003600100194
16. Ferreiro M.J., Pérez-Camacho A., Labarta U., Beiras R., Planas M., Fernández-Reiriz M.J. Changes in the biochemical composition of ostrea edulis larvae fed on different food regimes // Marine Biology. 1990. Vol. 106. No. 3. Pp. 395401. DOI: 10.1007/BF01344318
17. Friedmann H. Simple commodity production and wage labour in the American plain // Journal of Peasant Studies. 1978a. Vol. 6. No. 1. Pp. 71-100. DOI: 10.1080/03066157808438066
18. Friedmann H. World Market, State and Family Farm: Social Bases of Household Production in the era of Wage Labor // Comparative Studies of Society and History. 1978b. Vol. 20. No. 4. Pp. 545-586. DOI: 10.1017/S001041750001255X
19. Friedmann H. The political economy of food: the rise and fall of the postwar international food order // American Journal of Sociology. 1982. Vol. 88 (annual supplement). Pp. 248–86. DOI: 10.1086/649258
20. Friedmann H. The Family Farm and the International Food Regimes // In T. Shanin (ed.) Peasants & Peasant Societies. 2d ed. Oxford: Basil Blackwell, 1987. Pp. 247-258.
21. Friedmann H. Distance and durability: Shaky foundations of the world food economy // Third World Quarterly. 1992. Vol. 13. No. 2. Pp. 371– 383.
22. Friedmann H. The political economy of food: a global crisis // New Left Review. 1993. Vol. 197. Pp. 29–57.
23. Friedmann H. Feeding the Empire: Pathologies of Globalized Agriculture // The Socialist Register. Ed. by Panitch L., Leys C. London: Merlin Press, 2005a. Pp. 124-143.
24. Friedmann H. From Colonialism to Green Capitalism: Social Movements and Emergence of Food Regimes // New Directions in Sociology of Global Development. Ed. by Buttel F.N., McMichel P. Amsterdam: Elsevier, 2005b. Pp. 227-264. DOI: 10.1016/S1057-1922(05)11009-9
25. Friedmann H. Commentary: Food regime analysis and agrarian questions: Widening the conversation // Journal of Peasant Studies. 2016. Vol. 43. No. 3. Pp. 671-692. DOI: 10.1080/03066150.2016.1146254
26. Friedmann H., McMichael P. Agriculture and the State System: the Rise and Decline of National Agricultures, 1870 to the Present // Sociologica Ruralis. 1989. Vol. 29. No. 2. Pp. 93-117.
27. Haas E. Technological Self-Reliance for Latin America: The OAS Contribution // International Organization. 1980. Vol. 34. No. 4. Pp. 541-570. DOI: 10.1017/S0020818300018841
28. Heis A. The alternative agriculture network Isan and its struggle for food sovereignty a food regime perspective of agricultural relations of production in Northeast Thailand // Austrian Journal of South-East Asian Studies. 2015. Vol. 8. No. 1. Pp. 67-86. DOI: 10.14764/10. ASEAS-2015.1-5
29. Helscher D. Public Law 480, American Agriculture and World Food Demand // Case Western Reserve Journal of International Law. 1978. Vol. 10. No. 3. Pp. 739-761.
30. Holt-Gimenez E. The World Food Crisis: What’s Behind It and What We Can Do // Hunger Notes. 23.10.2008. URL: http://www. worldhunger.org/world-food-crisis/ (дата обращения: 20.07.2017).
31. Holt-Giménez E., Shattuck A. Food crises, food regimes and food movements: rumblings of reform or tides of transformation? // Journal of Peasant Studies. 2011. Vol. 38. No. 1. Pp. 109 144. DOI: 10.1080/03066150.2010.538578
32. Jervis R. Security Regimes // International Organization. 1982. Vol. 36. No. 2. Pp. 357–378. DOI: 10.1017/S0020818300018981
33. Keohane R., Nye J. Power and Interdependence. Second Edition. New York: Harper Collins Publishers, 1989. 315 p.
34. Krasner S. Structural causes and regime consequences: regime as intervening variables // International Organization. 1982. Vol. 36. No. 2. Pp. 185-205. DOI: 10.1017/S0020818300018920
35. Mavroudeas S. The French regulation approach and its theory of consumption // Paper № 19730, Munich Personal REPEC Archive. 2003. URL: https://mpra.ub.uni-muenchen.de/19730/1/ MPRA_paper_19730.pdf (дата посещения: 21.09.2017).
36. McMichael P. Tension between national and international control of the world food issue: contours of a new food regime // Sociological Perspectives. 1992. Vol. 43. Pp. 83105.
37. McMichael P. Global Development and the Corporate Food Regime // New Directions in Sociology of Global Development. Ed. by Buttel F. N., McMichel P. Amsterdam: Elsevier, 2005. Pp. 265-299. DOI: 10.1016/S10571922(05)11010-5
38. McMichael P. Feeding the world: Agriculture, development and ecology // The socialist register 2007: Coming to terms with nature. Ed. by Panitch L., Leys C. London: Merlin Press, 2007. Pp. 170-194.
39. McMichael P. A food regime genealogy // The Journal of Peasant Studies. 2009a. Vol. 36. No. 1. Pp. 139-169. DOI: 10.1080/03066150902820354
40. McMichael P. A Food Regime Analysis of the World Food Crisis // Agriculture and Human Values. 2009b. Vol. 26. No. 4. Pp. 281–295. DOI: 10.1007/s10460-009-9218-5
41. McMichael P. Food Regimes and Agrarian Questions. Halifax, NS: Fernwood Books Ltd, 2013. 196 p.
42. McMichael P. A comment on Henry Bernstein’s way with peasants, and food sovereignty // Journal of Peasant Studies. 2015. Vol. 42. No. 1. Pp. 193-204. DOI: 10.1080/03066150.2014.936853 43. McMichael P. Commentary: Food regime for thought // Journal of Peasant Studies. 2016. Vol.
43. No. 3. Pp. 648-670. DOI: 10.1080/03066150.2016.1143816
44. Morley M. United States Farm Bill: Historical Perspectives and Contemporary Recommendations, 2008. URL: http://www.madeleinemorley.com/uploads/4/6/8/5/4685915/unitedstatesfarmbill. pdf (дата обращения: 01.09.2017)
45. Otero G. El régimen alimentario neoliberal y su crisis: Estado, agroempresas multinacionales y biotecnología // Antipoda: Revista de Antropología y Arqueología. 2013. No. 17. Pp. 49-78. DOI: 10.7440/antipoda17.2013.04
46. Pechlaner G., Otero G. The third food regime: neoliberal globalism and agricultural biotechnology in North America // Sociologia ruralis. 2008. Vol. 48. No. 4. Pp. 351-371. DOI: 10.1111/j.1467-9523.2008.00469.x
47. Plahe J.K., Hawkes S., Ponnamperuma S. The corporate food regime and food sovereignty in the pacific islands // Contemporary Pacific. 2013. Vol. 25. No. 2. Pp. 309-338. DOI: 10.1353/ cp.2013.0034
48. Pritchard B. The long hangover from the second food regime: A world-historical interpretation of the collapse of the WTO doha round // Agriculture and Human Values. 2009. Vol. 26, No. 4, Pp. 297-307. DOI: 10.1007/s10460-0099216-7
49. Puchala D. J., Hopkins R.F. Toward innovation in the global food regime // International Organization. 1978. Vol. 32. No. 3. Pp. 855-868. DOI: 10.1017/S0020818300031969
50. Puchala D., Hopkins R. International regimes: lessons from inductive analysis // International Organization. 1982. Vol. 36. Pp. 245-275. DOI: 10.1017/S0020818300018944
51. Reardon T. The global rise and impact of supermarkets: an international perspective // The Supermarket Revolution in Food: Good, bad or ugly for the world’s farmers, consumers and retailers? / Conference conducted by the Crawford Fund for International Agricultural Research, Parliament House, Canberra, Australia, 14–16.08.2011. URL: http:// ageconsearch.umn.edu/bitstream/125312/1/ Reardon2011.pdf (дата обращения: 18.08.2017)
52. Reardon T., Timmer P., Barrett B., Berdegue J. The rise of supermarkets in Africa, Asia and Latin America. 2003. URL: http://www.rimisp. org/wp-content/uploads/2013/06/0269-0019282003ajaereardonetal.pdf (дата обращения: 28.08.2017).
53. Reardon T., Gulati A. The supermarket revolution in developing countries // Policies for Competitiveness with inclusiveness. Michigan State University. June 2008. URL: https://www. researchgate.net/publication/5056902_The_ Supermarket_Revolution_in_Developing_ Countries_Policies_for_Competitiveness_with_ Inclusiveness (дата обращения: 18.08.2017).
54. Rioux S. Rethinking food regime analysis: An essay on the temporal, spatial and scalar dimensions of the first food regime // Journal of Peasant Studies. 2017. Pp. 1-24. DOI: 10.1080/03066150.2017.1351432
55. Salzmann P. (Kein) Weiter wie bisher? Landnahmen, finanzialisierung und widerstande im umkampften nahrungsregime // Journal Fur Entwicklungspolitik. 2014. Vol. 30, No.2, Pp. 6991.
56. Shattuck A., Schiavoni C., VanGelder Z. Translating the Politics of Food Sovereignty: Digging into Contradictions, Uncovering New Dimensions, Globalizations // Globalizations. 2015. Vol. 12. No. 4. Pp. 421-433. DOI: 10.1080/14747731.2015.1041243
57. Smith J. An Analysis of the History of Industrial Agriculture, its Environmental Impacts, and Sustainable Alternatives in the United States // Master Thesis No A 067805. Universität Wien, 2013. 77 p. URL: http://othes.univie.ac. at/29873/1/2013-08-12_1069123.pdf (дата обращения: 19.08.2017).
58. Torrado M. Régimen alimentario en la era posneoliberal: Argentina y la expansión de la soja transgénica. Estudios CrítiCos dEl dEsarrollo. 2016. Vol. 6. No. 11. Pp.45-64.
59. Vorley B. Food, Inc. corporate concentration from farm to consumer. London: UK Food Group, 2003. 89 p.
60. Wallerstein I. The Modern World-System I: Capitalist Agriculture and the Origins of the European World-Economy in the Sixteenth Century. New York: Academic Press, 1974. 410 p.
61. Wittman H. Food Sovereignty: A new Rights Framework for Food and Nature? // Environment and Society: Advances in Research, Special Issue on Food. 2011. Vol. 2. No. 1. Pp. 87-105.DOI: 10.3167/ares.2011.020106