Preview

MGIMO Review of International Relations

Advanced search

Research of the Nutrition Problem: Methodological Approaches and Daily Practices

https://doi.org/10.24833/2071-8160-2014-6-39-209-218

Abstract

The article analyzes some scientific approaches to nutrition research and current nutrition practices for students of two Moscow Universities. The author notes that the necessity for scientific studying of food has been understood at the end of the XIX - the beginning of the XX centuries. In the article the social context of three directions of researches of a nutrition problem is analyzed: natural-scientific, ethnographic and sociological. The answer to a question why the healthy nutrition for modern society is an actual problem is given. It is shown that modern social transformations have changed sociocultural regulation of nutrition consumption. The variety of scientific approaches to food is revealed: a food as a factor of physical health, a food as an ethnocultural tradition, a food as a social habit and marker of the social status of the individual. The special emphasis is made on the European sociology of food. In the last thirty years in this area, some special sociological theories were formed: sociology of nutrition, sociology of food, sociology of menu, etc. Consumer abundance in modern western society changed a view of sociologists on essence and functions of food. New social factors give now more pressure on the nutrition practices. Based on food diaries and essays of 60 Moscow students, the author's project shows and analyzes the current nutrition practices of youth. The analysis of some peculiarities in the youth choice of food is made. The influence of social/dietary/religious norms on food behavior of students is shown. Value of "healthy food" in youth interpretation is shown. In the end of the article, the author notes the dialectics of freedom / social pressure for nutrition practices of modern youth.

About the Author

A. V. Noskova
Moscow State Institute of International Relations (University)
Russian Federation


References

1. Боглинд А. Структура и функция как ключевые понятия социологии // Современная западная социология: теории, традиции, перспективы. С-Пб, Нотабене. 1992. С. 31-70.

2. Громашева О. А. Мужское и женское в практиках питания: интерпретация петербургских родителей и детей. Режим доступа: http://ecsocman.hse.ru/data/2013/02/11/1251419946/Gramasheva_2011_5.pdf (дата обращения 18.06.2014).

3. Ефремова Ю.Н. Повседневные блюда в системе питания украинцев Западной Сибири (на примере омской области). // Исторический архив Омской области. 2008. Режим доступа: http://iaoo.ru/note114. html (дата обращения 18.06.2014).

4. Захарова Ю. Формирование практик потребления продуктов питания в современном российском обществе // Люди и вещи в советской и постсоветской культуре. Новосибирск: Изд-во НГУ, 2005. Режим доступа: http://ecsocman.hse.ru/data/400/687/1219/razdel_3.pdf (дата обращения 18.06.2014).

5. Кравченко С.А. Становление сложного общества: к обоснованию гуманистической теории сложности. М: МГИМО-Университет, 2012. 306 с.

6. Мигранова Э. В. Традиционная система питания башкир (На материалах юго-западных и юго-восточных районов Республики Башкортостан): Дис.. канд. ист. наук: 07.00.07. Уфа, 2003. 282 с.

7. Монсон П. Лодка на аллеях парка: Введение в социологию. М.: Весь мир, 1994. 96 с. Режим доступа: http://ecsocman.hse.ru/data/681/150/1217/006Monson.pdf/ (дата обращения 18.06.2014).

8. Токарев С.А. К методике этнографического изучения материальной культуры // Этнографическое обозрение. 1970. № 4. Режим доступа: http://journal.iea.ras.ru/archive/1970s/1970/1970_4_Tokarev.pdf (дата обращения 18.06.2014).

9. Традиционная пища коренных народов Севера. Режим доступа: http://etnic.ru/ (дата обращения 16.06.2014).

10. ФГБУ «НИИ питания РАМ». Историческая справка. Режим доступа: http://www.ion.ru/index.php/2008-12-16-10-17-21 (дата обращения 16.06.2014).

11. Этнография питания народов стран зарубежной Азии: Опыт сравнительной типологии. М.: Наука, 1981. 256 с.

12. Beardsworth A., Teresa K. Sociology on the Menu: An Invitation to the Study of Food and Society. London: Routledge, 1997. 277 p.

13. Carolan M. The Sociology of Food and Agriculture. New York: Routledge, 2012. 322 p.

14. Hernandez J., Arnaiz М. Preferences and Food Consumption: Pleasure, Convenience and Health // Food, Consumption and Health // Social Studies Collection, № 24. Режим доступа: http://obrasocial.lacaixa.es/ deployedfiles/obrasocial/Estaticos/pdf/laCaixafoundation/vol24_en.pdf (дата обращения 07.06.2014).

15. Méndez C., Benito C. Food and Health in Modern Societies / Food, Consumption and Health // Social Studies Collection, № 24. Режим доступа: http://obrasocial.lacaixa.es/deployedfiles/obrasocial/Estaticos/ pdf/laCaixafoundation/vol24_en.pdf (дата обращения 07.06.2014).

16. Novas C. Food, Culture and Society. Режим доступа http://carleton.ca/socanth/wp-content/uploads/2040B-Carlos-Novas-web-version.pdf (дата обращения 10.07.2014).

17. Richards E. First Lessons in Food and Diet. Boston: Whitcomb & Barrows, 1904. Режим доступа: http://archive. org/stream/firstlessonsinf00richgoog#page/n5/mode/2up (дата обращения 07.06.2014).

18. RN05 - Sociology of Consumption. Режим доступа: http://www.esa11thconference.eu/skins/default/static/ ESA_2013_Abstract_Book.pdf (дата обращения 10.07.2014).

19. The International Commission for the Research into European Food History. Режим доступа: http://www. vub.ac.be/SGES/ICREFH.html (дата обращения 11.06.2014).


Review

For citations:


Noskova A.V. Research of the Nutrition Problem: Methodological Approaches and Daily Practices. MGIMO Review of International Relations. 2014;(6(39)):209-218. (In Russ.) https://doi.org/10.24833/2071-8160-2014-6-39-209-218

Views: 1679


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2071-8160 (Print)
ISSN 2541-9099 (Online)